Sony Xperia Z Ultra

Sony Xperia Z Ultra phablet – De Sony Xperia Z Ultra is met een format van 6,4 inch en indrukwekkende specificaties een interessante ‘phablet’. De prijzen van de abonnementen inclusief de Sony Xperia Z Ultra smartphone / tablet kan je vergelijken op GSMPlaza.nl. De Xperia Z Ultra is – zoals de naam al doet vermoeden – een grotere en verbeterde variant van de normale Xperia Z. Met een formaat va... Meer over Sony Xperia Z Ultra
Expert review

Sony Xperia Z Ultra review

Sony Xperia Z Ultra phablet – De Sony Xperia Z Ultra is met een format van 6,4 inch en indrukwekkende specificaties een interessante ‘phablet’. De prijzen van de abonnementen inclusief de Sony Xperia Z Ultra smartphone / tablet kan je vergelijken op GSMPlaza.nl. De Xperia Z Ultra is – zoals de naam al doet vermoeden – een grotere en verbeterde variant van de normale Xperia Z. Met een formaat van maar liefst 6,4 inch is deze phablet zeker en vast imposant te noemen. Voor liefhebbers van grote smartphones lijkt de Xperia Z Ultra dan een goede keus. Of dat ook zo is, lees je hieronder in onze uitgebreide recensie.

Sony Xperia Z Ultra phablet review

Het ontwerp van de Sony Xperia Z Ultra ziet er vrij plat een zeer gestroomlijnd uit. Alles is ook rechthoekig, en in essentie dus een kleine tablet. De capacitieve Android knopjes maken deel uit van het scherm, je kan ze dus niet op de behuizing zelf terugvinden. Opmerkelijk is dat de behuizing zelf voornamelijk uit glas bestaat – ook op de achterkant. Het zorgt voor een goede feel, maar kan wat gevaarlijk zijn mocht je het toestel laten vallen. De Xperia Z Ultra is extreem, extreem dun. De maximale dikte bedraagt namelijk slechts 6,5 millimeter. Je kan de grote smartphone vinden in drie kleuren: zwart, wit, paars.

Het beeldscherm is zeker niet van de kleinste, 6,4 inch is een vrij imposante grootte. De schermresolutie is hier Full HD (1920 op 1080 pixels), wat gebruikelijk is voor high-end smartphones. Het glas is van het scherm is gelukkig wel ‘shatterproof’, het biedt dus extra bescherming tegen stoten. Sony heeft gebruik gemaakt van een fors Triluminos display en de X-Reality Engine, hierdoor zijn de kijkhoeken, kleurenweergaven en contrastwaardes uitstekend.

Om zo veel pixels aan te sturen heb je natuurlijk een stevige processor nodig. De Xperia Z Ultra maakt gebruik van de supersnelle Snapdragon 800 processor. Een snelle quad-core chip (vier rekenkernen) die draait op 2,2 GHz. Vanzelfsprekend is geen enkele uitdaging te veel voor de Xperia Z Ultra, zelfs de meest intensieve opdrachten en applicaties draaien erg soepel op de phablet. Er is 2 GB aan intern RAM geheugen aanwezig, voldoende voor zelfs de grootste fans van multitasking. De grote telefoon biedt ondersteuning voor 3G, 4G / LTE, Bluetooth 4.0, NFC, FM Radio, A-GPS en GLONASS.

De camera aan de achterzijde bevat een resolutie van 8 megapixels. Iets minder dan we gewend zijn bij Sony, maar het is nog steeds een vrij degelijke sensor. Filmpjes opnemen in Full HD 1080p is geen enkel probleem, maar optische beeldstabilisatie ontbreekt. De frontcamera is met een kwaliteit van 2 megapixels bovengemiddeld: ideaal voor selfies en videogesprekken!

16 GB krijg je tot je beschikking als vrije opslagcapaciteit. Gelukkig kan je een MicroSD kaartje gebruiken om die opslag aanzienlijk te vergroten, tot 64 GB. In de doos vinden we naast de Xperia Z Ultra zelf ook nog een batterij, een oplader en een USB kabel terug.

Unieke eigenschappen van de Sony Xperia Z Ultra

Het grote scherm is vrij uniek, zelfs in de categorie van grote smartphones. Vooral de dikte is ook vrij speciaal: 6,5 millimeter is opmerkelijk voor specificaties van dit kaliber. Verder heeft de Xperia Z Ultra een felbegeerd IP58 certificering gekregen. Dat wil zeggen dat de smartphone stof- en watervrij is tot een diepte van 1 meter, ook ideaal voor onderwaterfoto’s.

De Xperia Z Ultra wordt geleverd met het Android 4.2 Jelly Bean besturingssysteem, maar gelukkig is er een update klaar naar Android 4.4.4 KitKat, de meest vlotte en de meest recente versie van Android. Gezien de indrukwekkende specificaties van de Xperia Z Ultra is de kans vrij groot dat het toestel ook een upgrade krijgt naar het aankomende Android ‘L’.

Sony gebruikt haar eigen grafische schil bovenop de standaard Android omgeving. De grafische schil heeft deze keer geen naam meegekregen en is stijlvol, overzichtelijk en vlot. Aangezien het scherm van de Xperia Z Ultra erg groot is, is er ook ondersteuning voor kleinere pictogrammen. De ANT+ ondersteuning zorgt ervoor dat je allerlei fitnesstoestellen kan verbinden met de Xperia Z Ultra.

Pluspunten

  • Erg mooi en vooral dun design
  • IJzersterke specificaties
  • Waterdicht
  • Uitbreidbaar geheugen
  • 4G / LTE
  • Android 4.4 KitKat
  • Goede camera’s

Minpunten

  • Iets kwetsbaarder door het vele glas
  • Past amper in een broekzak

Conclusie Sony Xperia Z Ultra review

De Sony Xperia Z Ultra is een uitstekende ‘phablet’, de kruising tussen een smartphone en een tablet. De specificaties mogen er gerust zijn, en de waterdichtheid is zeker een nette bonus. Ondanks dat het een toestel uit 2013 is, mag de Xperia Z Ultra de meest recente Android versie draaien. Als je op zoek bent naar een dunne en stijlvolle phablet, dan valt de Xperia Z Ultra zeker en vast te overwegen.

Sony Xperia Z Ultra phablet vergelijken

Hieronder gaan we de Sony Xperia Z Ultra vergelijken met een gelijkaardige concurrent: de Samsung Galaxy Note 3.

Gelijkenissen

De Galaxy Note 3 van Samsung is eveneens een vrij grote smartphone met een prachtig Full HD display. De prestaties zijn erg gelijkaardig, want de processor van de Note 3 is van hetzelfde type. Na een update kan je op beide systemen Android 4.4 KitKat draaien.

Verschillen

Het ontwerp is vrij verschillend. De Samsung heeft namelijk een ontwerp met kunstleer aan de achterkant en is met 8,3 mm iets dikker. Verder heeft de camera aan de achterkant van de Note 3 wat meer megapixels: dertien om precies te zijn. Je kan er zelfs filmpjes mee opnemen in 4K-kwaliteit! Verder is het formaat van de Note 3 kleiner dan bij de Z Ultra: “maar” 5,7 inch. De Sony is dus nog een aanzienlijk stuk groter. Samsung levert een aantal handige applicaties mee zoals S Note, waarmee je met de meegeleverde stylus snel notities kunt maken.

Processor
Kloksnelheid2,2 GHz
ProcessorfamilieQualcomm
Poorten & interfaces
USBJa
Mobile High-Definition LinkJa
Netwerk
GSM frequentiebanden850, 900, 1800, 1900 MHz
3GJa
WifiJa
3G standaardenHSPA+
Wifi standaarden802.11a, 802.11ac, 802.11b, 802.11g, 802.11n
BluetoothJa
Bluetooth versie4,0
NFCJa
Berichten
MMSJa
Instant MessagingJa
SMSJa
E-mailJa
ChatJa
Camera
Hoofdcamera resolutie8 MP
AutofocusJa
Tweede cameraJa
Video recordingJa
Video opneem modes1080p
Video stabilizerJa
GeotaggingJa
GezichtsdetectieJa
Glimlach detectieJa
Tweede camera resolutie2 MP
Accu/Batterij
Capaciteit3050 mAh
Gesprekstijd14 uur
Standby tijd530 uur
Continu audio afspeeltijd120 uur
Continu video afspeeltijd7,5 uur
Multimedia
Ondersteunde audioformaten3GPP, AMR, FLAC, MIDI, MP3, MP4, OGG, WAV
Ondersteunde videoformaten3GP, MP4, MPEG2, MPEG4, WEBM
Ondersteunde beeldformatenGIF, JPG, PNG, WBMP, WEBP
VideocompressieformatenH.263, H.264, MPEG2, MPEG4, VP8
StemcodecsAMR-NB, AMR-WB
Beeldscherm
Beeldschermdiagonaal16,36 cm (6.44")
Resolutie1920 x 1080 Pixels
Orientatie sensorJa
Beeldscherm typeTFT
Touch technologieMulti-touch
Touchscreen typeCapacitief
Gewicht en omvang
Gewicht212g
Breedte9,2 cm
Diepte6,5 mm
Hoogte17,9 cm
Opslagmedia
Interne opslagcapaciteit16 GB
Interne RAM2048 MB
Compatibele geheugenkaartenmicroSD (TransFlash), microSDHC, microSDXC
Geheugenkaart64 GB
Navigatie
GPSJa
Assisted GPSJa
Electronisch kompasJa
Oproep-management
LuidsprekerJa
Performance
Inclusief besturingssysteemAndroid
Dual SIM supportNee
Besturingssysteem versie4,2
SIM-kaart typeMicroSIM
Proximity sensorJa
VersnellingsmeterJa
OmgevingslichtsensorJa

Andere Sony GSM's