Motorola Atrix

Motorola Atrix – De Atrix is een oud topmodel van Motorola en kent daarom een erg voordelig prijskaartje. Je kan de prijzen van de abonnementen inclusief de Motorola Atrix vergelijken op GSMPlaza.nl. De Motorola Atrix werd geïntroduceerd in 2011 maar is tegenwoordig nog steeds populair door de fors verlaagde adviesprijs. Opvallend genoeg is de Motorola Atrix erg goed uitgerust en kan het toestel dus prima concu... Meer over Motorola Atrix
Expert review

Motorola Atrix review

Motorola Atrix – De Atrix is een oud topmodel van Motorola en kent daarom een erg voordelig prijskaartje. Je kan de prijzen van de abonnementen inclusief de Motorola Atrix vergelijken op GSMPlaza.nl. De Motorola Atrix werd geïntroduceerd in 2011 maar is tegenwoordig nog steeds populair door de fors verlaagde adviesprijs. Opvallend genoeg is de Motorola Atrix erg goed uitgerust en kan het toestel dus prima concurreren met huidige toestellen. Je leest onze bevindingen van de Motorola Atrix in de uitgebreide review hieronder.

Motorola Atrix review

Het ontwerp van de Motorola Atrix is best opvallend te noemen. De voorkant bestaat voornamelijk uit het beeldscherm met daaronder een viertal capacitieve Android knopjes. Aan de achterkant werd er vooral gebruik gemaakt van plastic met een unieke textuur. Hij ligt goed in de hand maar er kunnen snel vingerafdrukken op het plastic verschijnen.

Het scherm is 4 inch groot wat zorgt voor een compact formaat. De resolutie bedraagt 540 op 960 pixels, ideaal voor een scherm van deze grootte. Hierdoor is de Motorola Atrix opvallend scherp, zelfs een stuk beter dan de meeste middenklasse toestellen van 2014. Jammer genoeg is hier geen IPS-paneel aanwezig. Motorola heeft gekozen voor een minderwaardig TFT paneel waardoor de kleuren minder goed tot z’n recht komen je te maken hebt met iets slechtere kijkhoeken. Het laagje Corning Gorilla Glass zorgt er voor dat de smartphone beter beschermd is tegen krasjes.

De processor van dienst is de NVIDIA Tegra 2 met twee rekenkernen (dual-core) lopend op 1 GHz. De meest intensieve applicaties ga je niet kunnen afspelen met de Tegra 2, maar voor algemeen dagelijks gebruik voldoet deze processor zeker. Motorola heeft 1 GB aan RAM-geheugen voorzien zodat lichte multitasking vlotjes verloopt. De Motorola Atrix gaat geen snelheidsrecords breken maar zorgt wel voor een soepele werking van het toestel. De smartphone biedt ondersteuning voor 3G, DLNA, Bluetooth 4.1 en A-GPS.

De camera aan de achterkant heeft een sensor met een resolutie van 5 megapixels, best opmerkelijk voor een toestel uit 2011. De camera maakt degelijke foto’s en wordt vergezeld door een LED-flitser. Bovendien is er optische beeldstabilisatie aanwezig zodat je minder last hebt van wazige beelden. Filmpjes opnemen in Full HD is mogelijk na een firmware-update. Ook aan de voorkant is er een camera aanwezig voor kleine selfies en videogesprekken. Vanzelfsprekend is de kwaliteit niet super, maar het is wel een handige toevoeging.

Motorola heeft een ruime opslagcapaciteit van 16 gigabyte voorzien. Je kan zelfs nog een MicroSD kaartje installeren op de opslagcapaciteit gemakkelijk met zo’n 32 GB te vergroten.

In de doos vinden we naast de Motorola Atrix zelf ook nog de batterij, de oplader en de handleiding terug.

Unieke features van de Motorola Atrix

De Motorola Atrix beschikt over een aantal unieke eigenschappen. Ten eerste is er aan de bovenkant van het toestel een biometrische vingerafdrukscanner aanwezig om de telefoon gemakkelijk te ontgrendelen. Optische beeldstabilisatie is ook een feature dat we weinig zien bij andere smartphones.

Aangezien de Motorola Atrix al een wat ouder toestel is, wordt er ook een verouderd besturingssysteem gebruikt: Android 2.2 Froyo. Er is wel een update verkrijgbaar naar Android 2.3 Gingerbread, maar het blijft natuurlijk een verouderde omgeving. Vele nieuwere applicaties ga je helaas niet kunnen draaien op de Atrix. Motorola gebruikt een eigen schil bovenop het besturingssysteem, MOTOBLUR UI genoemd. Die interface is erg netjes, overzichtelijk en verschil trouwens weinig van een ‘kale’ Android omgeving.

Pluspunten

  • Prijs-kwaliteit verhouding
  • Mooi scherm
  • Vingerafdrukscanner
  • Uitbreidbaar geheugen
  • Degelijke camera met optische beeldstabilisatie

Minpunten

  • Vrij verouderd Android besturingssysteem

Conclusie Motorola Atrix review

De Motorola Atrix heeft intussen al drie kaarsjes uitgeblazen maar blijft door het verlaagde prijskaartje een erg interessant toestel. De smartphone is goed uitgerust met een verrassend goede camera en de vingerafdrukscanner is een leuke toevoeging. Als je kan leven met het verouderde besturingssysteem en op zoek bent naar een goedkope smartphone voor licht gebruik, dan valt de Motorola Atrix zeker te overwegen.

Motorola Atrix vergelijken

In dit onderdeel gaan we de Motorola Atrix vergelijken met een gelijkaardige concurrent: de Apple iPhone 4.

Gelijkenissen

Zowel de Motorola Atrix als de iPhone 4 werden geïntroduceerd in 2011 en zijn dus voor een lager prijskaartje te vinden. Wat betreft specificaties presteren deze twee smartphone nagenoeg gelijk, ook de camera’s aan de achterkant zijn vrijwel identiek met een resolutie van 5 megapixels.

Verschillen

Eerst en vooral verschilt uiteraard het besturingssysteem. De iPhone 4 kan gebruik maken van het vrij recente iOS 7 besturingssysteem, terwijl de Motorola Atrix met het nog moet stellen met het erg verouderde Android 2.3 Gingerbread. iOS 7 is wat vlotter dan Gingerbread en er zijn ook een heleboel meer applicaties verkrijgbaar voor de iPhone 4.

Verder is het scherm van de Motorola Atrix een tikkeltje groter: 4 inch tegenover een 3,5 inch exemplaar bij de Apple iPhone 4. Wel zijn de kijkhoeken van Apple ’s smartphone opvallend beter. De iPhone 4 moet optische beeldstabilisatie en een vingerafdrukscanner missen. Ook uitbreidbaar geheugen is enkel mogelijk bij de Motorola Atrix.

Processor
Kloksnelheid1 GHz
Poorten & interfaces
USB connectortypeMicro-USB A
Netwerk
3GJa
WifiJa
3G standaardenHSDPA, HSUPA, WCDMA
BluetoothJa
Bluetooth versie2.1+EDR
Berichten
MMSJa
Instant MessagingJa
Camera
AutofocusJa
Ingebouwde flitserJa
Flits typeLED
Accu/Batterij
Capaciteit1930 mAh
Standby tijd35 uur
Multimedia
Beeldscherm
Beeldschermdiagonaal10,16 cm (4")
Resolutie960 x 540 Pixels
Gewicht en omvang
Gewicht135g
Breedte6,35 cm
Diepte1,09 cm
Hoogte11,775 cm
Opslagmedia
Geheugenkaart32 GB
Navigatie
GPSJa
Assisted GPSJa
Oproep-management
WachtstandJa
SnelkiezenJa
TrilalarmJa
Gesprekstijd timerJa
Performance
Inclusief besturingssysteemAndroid
Besturingssysteem versie2.2 Froyo
Persoonlijke informatie managementAlarmklok, Rekenmachine, Kalender
Microfoon muteJa

Andere Motorola GSM's