Sony Xperia S

Sony Xperia S - De Xperia S was in 2012 het compacte topmodel van Sony met een strak design en indrukwekkende specificaties. De prijzen van de abonnementen inclusief de Sony Xperia S smartphone kan je vinden en vergelijken op GSMPlaza.nl. Met de Xperia S heeft Sony een toestel op de markt gebracht voor liefhebbers van high-end compacte smartphones. Alle specificaties van een toptoestel in een vrij kleine ... Meer over Sony Xperia S
Expert review

Sony Xperia S review

Sony Xperia S – De Xperia S was in 2012 het compacte topmodel van Sony met een strak design en indrukwekkende specificaties. De prijzen van de abonnementen inclusief de Sony Xperia S smartphone kan je vinden en vergelijken op GSMPlaza.nl. Met de Xperia S heeft Sony een toestel op de markt gebracht voor liefhebbers van high-end compacte smartphones. Alle specificaties van een toptoestel in een vrij kleine behuizing: dat is de Xperia S in een notendop. Doordat de smartphone al iets ouder is, wordt hij verkocht voor vrij aantrekkelijke prijzen. Maar is de Sony Xperia S ook vandaag nog een goede keus? Je leest het hieronder in onze recensie.

Sony Xperia S review

Het ontwerp van de Xperia S is – zoals we wel vaker gewend zijn van Sony – vrij uniek. De telefoon ziet er erg gestroomlijnd uit met een kleine verdikking rond het midden van het toestel. Hierdoor ligt de Xperia S ook at beter in de hand. Het kunststof aan de achterkant voelt vrij degelijk aan, en de voorkant bestaat voornamelijk uit glas. Onder het scherm vinden we drie onopvallende stipjes: deze doen dienst als verborgen capacitieve Android knopjes. Daaronder vinden we een een heuse lichtbalk terug, deze kan oplichten in verschillende kleuren als je bijvoorbeeld een gemist telefoontje of een Facebook berichtje hebt ontvangen. De Xperia S is verkrijgbaar in een aantal kleurencombinaties.

Het scherm is 4,3 inch groot en behoort daardoor tot de middelmatige categorie. Een fijn formaat om met één hand te gebruiken. De resolutie bedraagt hier 720 op 1280 pixels, wat zorgt voor een uiterst scherpe beeldweergave. Zelfs smartphones uit 2014 kunnen hier nog wat van leren. Hoewel het scherm een TN paneel heeft gekregen, heeft Sony enkele verbeteringen toegepast. Ten eerste is het scherm LED-backlit, positief voor de contrastwaarden en de batterijduur. Bovendien zorgt de Sony Mobile BRAVIA Engine ervoor dat kleuren optimaal worden weergegeven op het display van de Xperia S. Corning Gorilla Glass is aanwezig om het scherm te beschermen tegen krasjes.

De processor is vrij snel: de chip bevat twee rekenkernen die elk draaien op een kloksnelheid van 1,5 GHz. De meeste applicaties – zelfs de iets intensievere – zullen prima draaien op de Xperia S. Ook de grafisch zwaardere games zijn geschikt voor de Xperia S, maar dan misschien op iets lagere settings. Er werd 1 gigabyte aan intern RAM geheugen geplaatst, zodat je veel ademruimte hebt om te multitasken. De telefoon biedt ondersteuning voor 3G, Bluetooth 2.1, NFC, FM Radio, A-GPS en GLONASS.

Sony is natuurlijk ook bekend om haar uitstekende camera sensoren, en dat is bij de Xperia S uiteraard ook het geval. Een 12 megapixel sensor werd geplaatst op de achterkant met LED flitser. Filmpjes opnemen in Full HD is voor de Xperia S ook geen enkel probleem. De frontcamera voor selfies en videogesprekken mag er met een resolutie van 1,3 megapixels ook best wezen.

Standaard krijg je 32 gigabyte aan opslagcapaciteit tot je beschikking. Jammer genoeg is dit niet uitbreidbaar met een MicroSD kaartje, dit is dan ook het grootste minpunt van de Xperia S. 32 GB is echter ruim voldoende voor alledaags gebruik, hoewel je er een grote hoeveelheid applicaties of mediabestanden niet zal kunnen opslaan. In de doos vinden we naast de Xperia S zelf ook nog een oplader, de handleiding, de oplaadkabel, een setje oortjes en een setje NFC SmartTags terug. Dit zijn programmeerbare stickers die in de nabijheid van de Xperia S bepaalde instellingen kunnen wijzigen. Voorbeeldje: de NFC Tag in de wagen start automatisch de GPS applicatie op.

Unieke eigenschappen van de Sony Xperia S

De NFC stickers zijn een nuttige toevoeging, en ook de BRAVIA Engine kunnen we apprecieren. Het uniekste kenmerk van de Xperia S blijft natuurlijk echter de prachtige lichtgevende band vlak onder het scherm. Een goed concept gestoken in een prima ontwerp.

Verder wordt de Xperia S geleverd met het Android 2.3 Gingerbread besturingssysteem. Godzijdank kan je updaten naar het veel recentere en vlottere Android 4.1 Jelly Bean. Jammer genoeg worden er dan geen upgrades meer voorzien. Sony gebruikt haar eigen grafische schil bovenop de standaard omgeving, Timescape UI genoemd. Timescape ziet er heel netjes uit en is bovendien niet zo belastend voor de processor. De vlotheid van het ‘kale’ Android wordt dus bewaard.

Pluspunten

  • Uniek en stevig ontwerp
  • Zeer mooi beeldscherm met hoge resolutie
  • Prima prestaties
  • Meegeleverde NFC Tags
  • Uitstekende camera’s
  • Vlotte Timescape grafische schil

Minpunten

  • Geen update naar een recentere Android versie
  • Een MicroSD kaartlezer ontbreekt

 

Conclusie Sony Xperia S review

Het is duidelijk dat de Sony Xperia S ook vandaag de dag nog de concurrentie aankan met recentere smartphones. Het zeer uniek ontwerp, de vlotte prestaties en de uitstekende camera’s zorgen ervoor dat de Xperia S een van de beste compacte smartphones op de markt is. Als je kan leven zonder MicroSD kaartlezer kunnen we je de Xperia S van harte aanraden.

Sony Xperia S vergelijken

Hieronder gaan we de Sony Xperia S vergelijken met een gelijkaardige concurrent: de Samsung Galaxy S II.

Gelijkenissen

Beide toestellen hebben een formaat van 4,3 inch en zijn dus vrij compact. De prestaties van de Galaxy S II zijn iets minder, maar in de praktijk is het verschil amper merkbaar. Er is eveneens 1 GB RAM geheugen aanwezig. Na enkele updates draait de Samsung Galaxy S II ook op Android 4.1 Jelly Bean.

Verschillen

Het beeldscherm van de Galaxy S II maakt gebruik van een superieur Super AMOLED Plus paneel, waardoor de kijkhoeken en de kleurenproductie uitstekend zijn. Jammer genoeg is de schermresolutie dan teleurstellend: 480 op 800 pixels tegenover 720 op 1280 bij de Xperia S. Ook de achterste camera moet het met iets minder pixels doen: 8 megapixels bij de S II tegenover 12 bij de Xperia S.

Bekijk ook de Sony Xperia JXperia TXperia V of Xperia Z ultra phablet.

Processor
Kloksnelheid1,5 GHz
ProcessorfamilieQualcomm
ProcessormodelMSM 8260
Poorten & interfaces
USB versie2,0
Netwerk
GSM frequentiebanden850, 900, 1800, 1900 MHz
3GJa
WifiJa
3G standaardenHSUPA
Wifi standaarden802.11b, 802.11g, 802.11n
BluetoothJa
Bluetooth versie2.1+EDR
Berichten
MMSJa
Instant MessagingJa
SMSJa
E-mailJa
Camera
Hoofdcamera resolutie12 MP
AutofocusJa
Ingebouwde flitserNee
Tweede cameraJa
Video recordingJa
Video opneem modes1080p
Flits typeLED
GeotaggingJa
GezichtsdetectieJa
Glimlach detectieJa
Accu/Batterij
Capaciteit1750 mAh
Gesprekstijd8,5 uur
Standby tijd420 uur
Continu audio afspeeltijd25 uur
Continu video afspeeltijd6,5 uur
Multimedia
Ondersteunde audioformatenAAC, AMR, eAAC+, MP3, MP4
Ondersteunde videoformaten3GP, H.263, H.264, MP4, MPEG4
Ondersteunde beeldformatenBMP, GIF, JPG, PNG
Ondersteunde documentformatenHTML
Beeldscherm
Beeldschermdiagonaal10,92 cm (4.3")
Resolutie1280 x 720 Pixels
Orientatie sensorJa
Beeldscherm typeTFT
Touch technologieMulti-touch
Touchscreen typeCapacitief
Gewicht en omvang
Gewicht144g
Breedte6,4 cm
Diepte1,06 cm
Hoogte12,8 cm
Opslagmedia
Interne RAM1024 MB
Compatibele geheugenkaartenMMC
Geheugenkaart32 GB
Navigatie
GPSJa
Assisted GPSJa
Electronisch kompasJa
Oproep-management
LuidsprekerJa
TrilalarmJa
Performance
Inclusief besturingssysteemAndroid
Dual SIM supportNee
Besturingssysteem versie2,3
Proximity sensorJa
VersnellingsmeterJa
OmgevingslichtsensorJa
Persoonlijke informatie managementAlarmklok, Rekenmachine, Kalender, Timer, Events herinnering, Stopwatch, To-do list
VliegtuigmodusJa
Thema'sPre-themes, Screensavers

Andere Sony GSM's