Sony Xperia E3

Sony Xperia E3 – De Xperia E3 van Sony is een vrij recente en vooral voordelige mid-range smartphone die draait op Android 4.4 KitKat. De prijzen van de abonnementen inclusief de Sony Xperia E3 smartphone kan je vinden en vergelijken op GSMPlaza.nl. Met de Xperia E3 heeft Sony een erg voordelig toestel op de markt gebracht met ondersteuning voor 4G / LTE. Zo is de Xperia E3 een erg betaalbaar toestel, e... Meer over Sony Xperia E3
Expert review

Sony Xperia E3 review

Sony Xperia E3 – De Xperia E3 van Sony is een vrij recente en vooral voordelige mid-range smartphone die draait op Android 4.4 KitKat. De prijzen van de abonnementen inclusief de Sony Xperia E3 smartphone kan je vinden en vergelijken op GSMPlaza.nl. Met de Xperia E3 heeft Sony een erg voordelig toestel op de markt gebracht met ondersteuning voor 4G / LTE. Zo is de Xperia E3 een erg betaalbaar toestel, en ook de overige specificaties vallen zeker niet tegen. Op papier lijkt de Sony Xperia E3 een waardige middenklasse smartphone, maar hoe presteert het toestel in de praktijk? Je leest er alles over in onze uitgebreide recensie hieronder.

Sony Xperia E3 review

De Sony Xperia E3 heeft een erg mooi ontwerp meegekregen, erg gelijkaardig aan dat van de high-end Sony Xperia Z toestellen. Aan de voorkant vinden we voornamelijk glas terug met het display. De capacitieve Android knopjes vind je terug op het aanraakscherm, ze zijn dus niet geïntegreerd in de behuizing. Wat wel opvalt, zijn de vrij grote bezels (randen tussen de behuizing en het scherm). De achterkant bestaat uit een soort kunststof dat erg fijn in de hand ligt en solide aanvoelt. De rand van de Xperia E3 werd vervaardigd uit metaal. De dikte blijft erg beperkt: de Xperia E3 van Sony meet slechts 8,5 millimeter. Je kan de telefoon vinden in een aantal verschillende kleuren: zwart, wit, geel en koper.

Het scherm heeft een grootte van 4,5 inch meegekregen en is daarmee best een compact toestel. DE schermresolutie bedraagt bij de E3 zo’n 480 op 854 pixels. Dat is niet zo bijster veel, wat jammer in vergelijking met de andere onderdelen. Hoewel de interface er best mooi uitziet, gaan sommige webpagina’s er vrij korrelig uitzien en onscherp uitzien. Gelukkig heeft Sony wel de juiste beslissing gemaakt om een IPS paneel te gebruiken, waardoor de kijkhoeken uitmuntend zijn. Ook de kleurenweergave is bovengemiddeld. Sony heeft het glas van nodige bescherming voorzien; hij is namelijk beter bestand tegen valpartijen.

De processor komt uit de stallen van Qualcomm en het gaat hier om de bekende en veelgebruikte Snapdragon 400 chip. De processor heeft vier rekenkernen die hun werk doen op een kloksnelheid van 1,2 GHz. De meeste toepassingen en applicaties zijn geen enkel probleem voor de Sony Xperia E3, zelfs als je iets intensiever te werk gaat. Waar de smartphone het lastig kan hebben is bij grafisch veeleisende spelletjes. Er is 1 gigabyte aan intern werkgeheugen voorzien, zodat je lichtjes kan multitasken. Verder biedt de Sony Xperia E3 ondersteuning voor onder andere 3G, 4G / LTE, NFC, Bluetooth 4.0, USB On The Go, FM Radio, A-GPS en GLONASS.

Aan de achterzijde vinden we een 5 megapixel camera terug, met daaronder een prima LED flitser. De camera neemt goede foto’s en er zijn ook modi als panorama en HDR aanwezig. Filmpjes opnemen in Full HD 1080p is ook geen enkel probleem voor de Sony Xperia E3. Een frontcamera is ook aanwezig, maar die heeft een vrij bescheiden resolutie van 0,3 megapixels. Dat is natuurlijk beter dan niks, en het kan handig zijn voor selfies en videogesprekken.

Je krijgt 4 gigabyte aan opslagcapaciteit tot je beschikking, wat uiteraard niet heel erg veel is. Gelukkig kan je simpel een MicroSD kaartje gebruiken tot 32 GB om die capaciteit snel en gemakkelijk te vergroten. In de verpakking vinden we naast de E3 zelf ook nog een handleiding, een oplader, een USB kabel en een setje oortjes terug.

Unieke eigenschappen van de Sony Xperia E3

De Sony Xperia E3 is best een uniek toestel. Voor een aangenaam prijskaartje krijg je namelijk 4G / LTE mogelijkheden voorgeschoteld en een mooi IPS beeldscherm. De batterij is redelijk groot en Sony heeft enkele softwaretoepassingen gebruikt om die batterijduur te verlengen.

Verder wordt de smartphone geleverd met het Android 4.4 KitKat besturingssysteem. Of er ook nog een update komt naar het aankomende Android 5.0 Lollipop, is nog niet bekend. Sony levert een eigen grafische schil mee bovenop de standaard Android omgeving. Gelukkig verschilt die weinig van een standaard ‘kale’ Android interface en werkt hij soepel, vlot en gebruiksvriendelijk.

Pluspunten

  • Prima en hoogwaardig ontwerp
  • Prachtig IPS paneel
  • 4G / LTE
  • Uitbreidbaar geheugen
  • Vrij snelle prestaties
  • Android 4.4 KitKat
  • Bovengemiddelde camera

Minpunten

  • De schermresolutie kon iets beter

Conclusie Sony Xperia E3 review

De Sony Xperia E3 is een uitstekende mid-range smartphone. Je krijgt erg veel waar voor je geld, want voor een aangenaam prijskaartje ontvang je namelijk goede prestaties, een heel mooi beeldscherm, een degelijk ontwerp én ondersteuning voor het snellere mobiele internet, 4G. Enkel jammer van de iets mindere schermresolutie, daarom verdient de Xperia E3 net geen award voor perfectie. Ben je op zoek naar een mooie, snelle en degelijke middenklasse smartphone? Dan is de Sony Xperia E3 wellicht iets voor jou.

Sony Xperia E3 vergelijken

In dit onderdeel gaan we de Sony Xperia E3 vergelijken met een gelijkaardige smartphone van Sony, die iets duurder is: de Sony Xperia Z3 Compact.

Gelijkenissen

De E3 en de Z3 Compact delen een vrij gelijkaardig scherm: de Z3 Compact is een tikkeltje groter met 4,6 inch. Verder is het glas ook bestand tegen vallen en gaat het om een IPS paneel. Het gebruikte besturingssysteem en de meegeleverde grafische schil is identiek: Android 4.4 KitKat.

Verschillen

Hoewel we zeer tevreden zijn met de prestaties van de Xperia E3, gaat de Xperia Z3 Compact nog een stapje verder met de supersnelle Snapdragon 801 chip. Werkelijk geen enkele opdracht is te zwaar voor de Z3. Verder zijn de camera’s ook stukken beter: 20,7 megapixels aan de achterkant en ook de frontcamera is beter uitgerust met een sensor van 2,2 MP. Hoewel de schermgrootte vrijwel identiek is, is de schermresolutie verschillend: de Xperia Z3 is een stuk scherper met 1280 op 720 pixels. Ten slotte is het ontwerp van de duurdere Xperia Z3 Compact water- en stofdicht. Voor de gamers onder ons heeft de laatstgenoemde een belangrijk pluspunt: als je een PlayStation 4 in huis hebt kan je de games draadloos streamen en spelen op je smartphone.

Processor
Kloksnelheid1,2 GHz
Processorkernen4
ProcessorfamilieQualcomm Snapdragon
Poorten & interfaces
USBJa
USB connectortypeMicro-USB
USB versie2.0
Netwerk
GSM frequentiebanden850, 900, 1800, 1900 MHz
3GJa
4GJa
WifiJa
4G standaardenLTE
3G standaardenHSPA+, UMTS
Wifi standaarden802.11b, 802.11g, 802.11n
BluetoothJa
Bluetooth versie4.0
TetheringJa
Berichten
MMSJa
Instant MessagingJa
SMSJa
E-mailJa
ChatJa
Camera
Hoofdcamera resolutie5 MP
AutofocusJa
Tweede cameraJa
Video recordingJa
Video opneem modes1080p
GeotaggingJa
GezichtsdetectieJa
Glimlach detectieJa
Tweede camera resolutie0,3 MP
Accu/Batterij
Capaciteit2300 mAh
Gesprekstijd8,41 uur
Standby tijd661 uur
Continu audio afspeeltijd49 uur
Continu video afspeeltijd7,27 uur
Multimedia
Ondersteunde audioformaten3GPP, AAC, MP3, MP4, OGG, OTA, WAV
Ondersteunde videoformaten3GP, H.263, H.264, MPEG4
Ondersteunde beeldformatenBMP, GIF, JPG, PNG
VideocompressieformatenH.263, H.264, MPEG4
StemcodecsAMR-NB, AMR-WB
Beeldscherm
Beeldschermdiagonaal11,43 cm (4.5")
Resolutie854 x 480 Pixels
Orientatie sensorJa
Beeldscherm typeTFT
Touch technologieMulti-touch
Touchscreen typeCapacitief
Gewicht en omvang
Gewicht143,8g
Breedte6,94 cm
Diepte8,5 mm
Hoogte13,71 cm
Opslagmedia
Interne opslagcapaciteit4 GB
Interne RAM1024 MB
Compatibele geheugenkaartenMicroSD (TransFlash)
Geheugenkaart32 GB
USB opslagJa
Navigatie
GPSJa
Assisted GPSJa
GLONASSJa
Electronisch kompasJa
Wifi positioneringJa
Oproep-management
WachtstandJa
Call omschakelenJa
Gesprek in de wacht zettenJa
VideobellenJa
NummerherkenningJa
LuidsprekerJa
Conferentiegesprek mogelijkJa
SnelkiezenJa
TrilalarmJa
Gesprekstijd timerJa
Performance
Inclusief besturingssysteemAndroid
Dual SIM supportNee
Besturingssysteem versie4.4
Proximity sensorJa
VersnellingsmeterJa
OmgevingslichtsensorJa
Persoonlijke informatie managementAlarmklok, Rekenmachine, Kalender, Events herinnering, Notities, To-do list
VliegtuigmodusJa
PersonalisatieIconen, Menu, Snelkoppelingen
Ondersteuning voor contactgroepenJa
Microfoon muteJa
Thema'sWallpapers

Andere Sony GSM's